Muzej

Mlin je zaščiteni kulturno-tehnični spomenik RS Slovenije.V sklopu muzeja je na ogled etnološka zbirka orodja,ostanki oljarne,ter pisna dokumentacija o mlinu.

Začetek gradnje vodnega mlina sega v leto 1930 in je postavljen ob Ratkovskem potoku, na robu gozda, v vasi Berkovci.

Ob izgradnji je služilo za pogon mlina veliko leseno mlinsko kolo, ki je po sedemnajstih letih svojega delovanja dotrajalo.Tako je bila leta 1947 vgrajena v mlin za to območje prirejena Francisova turbina, ki izkorisšča nakopičeno vodno maso.V bolj susnih obdobjih je tako odlično zamenjala vodno kolo.Možno si je ogledati njeno delovanje.V prizidku iz opeke je na ogled batni stroj, ki je bil izdelan na Madžarskem. Služil je za dodatni pogon mlina v primeru pomanjkanja vode v potoku. Deloval je na lesni plin.Za opravljanje mlinarske dejavnosti sta bila vgrajena dva valjčna mlina, ter kamen za mletje koruze. Valjčna mlina ( enojni in dvojni) sta bila izdelana leta 1905 in 1911 na Madzarskem v tovarni Ganz. Stroj iz leta 1911 je obnovljen.

V sklopu mlina je bila nekdaj tudi oljarna in si je mogoče ogledati še delujočo hidravljično stiskalnico za pridelovanje bučnega olja.Konec leta 1968 je vodni mlin prenehal delovati.

V notranjosti mlina je urejena etnološka zbirka orodja. V zbirki so predmeti in orodja, ki so jih v preteklih časih uporabljali na kmetijah oz. za opravljanje mlinarske dejavnosti.

 
 

Vodni mlin 

Etnološka zbirka

Obiskovalci

 

ZAPRTO

 

Posameznik/osebo                5€

 

Otroci                                        3€

 

          Skupine/osebo                       3€ ali 6€

 

Cenik stopi v veljavo 01.01.2018 in velja do preklica.

 

 Društvo za spodbujanje, ohranjanje, promocijo in razvoj kulture, turizma, IKT in projektov Vizija

 

Contact

Društvo VIZIJA

Berkovci 30,9207 Prosenjakovci

+386 41 923 771

+386 31 318 003

 
Home

©2018 by Časarov mlin

©Copyright
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now